Fundació Maria Ferret

La "Fundació Maria Ferret", des del mes de març de 1993, promou activitats formatives, culturals i de lleure, dins la línia del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.

Diada del Pensament a la Real

ferret | 20 Febrer, 2006 19:22 | facebook.com google.com

Cada any el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca celebra una trobada de Caps Escoltes que esdevé i s’anomena la Diada del Pensament.

El Monestir de Sant Bernat de la Real, a Palma, és el lloc triat per a enguany.

Comença divendres, dia 24 de febrer, a les 20:30 hores.

Amb aquesta finalitat, se n’ha escampat la convocatòria:

“HOLA CAP ESCOLTA !!
Precisament és a tu a qui cercava,
vine a la Diada del Pensament
no facis cap altre compromís
reserva la data:
divendres 24 de febrer de 2006
a les 20:30 h.
al Monestir de Sant Bernat de La Real
Confirma l’assistència a secretaria del MEGM abans del dia 22 de febrer.
Creus que ens farà bé reflexionar junts alguns temes d’interès?”

Des de la Fundació Maria Ferret s’anima tota la gent que s’afanya a treballar com a Cap Escolta a participar activament en una trobada com aquesta, precisament enguany que se celebra el 50è aniversari de la implantació a la nostra illa del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.

Bones pràctiques d'associacions i fundacions

ferret | 15 Febrer, 2006 09:06 | facebook.com google.com

Amb un temps de lectura d’uns 4 minuts, resulta recomanable La pèrdua de la innocència, un article força interessant que Carles Armengol publica, com un dels reptes del tercer sector.

Era del tot normal que passés i ha passat. Amb el creixement i la diversificació d'iniciatives, d'entitats i de persones el sector es fa més plural i també dóna cabuda a més realitats.

Tot això acaba configurant el mateix que passa en tot col•lectiu humà, en tota professió o en tot estament. Hi ha bones pràctiques i també n'hi ha de dolentes. Hi ha comportaments ètics i hi ha comportaments des de dubtosos o poc ètics fins a comportaments clarament delictius.

Allò que passa en petits grups humans o en el mateix si d'organitzacions mitjanes i grans, com no ha de passar dins d'un col•lectiu o sector de les dimensions del que aquí parlem?

No és or tot el que lluu

El 25 de juny de 2003, les Nacions Unides van fer públic un informe força crític amb el paper d'algunes ONGs. El diari britànic Financial Times, l'endemà, es feia ressò d'aquell informe i, entre altres coses, deia que "l'estudi troba que moltes [ONGs] rendeixen menys comptes i són menys transparents que les empreses que presumeixen de jutjar". Aquell mateix any, tot i que no referint-se directament a l'informe de l'ONU sinó a altres fonts, un altre prestigiós i influent diari, el nord-americà The New York Times, insistia sobre les mateixes qüestions i plantejava importants alertes.

Val a dir que ni l'informe ni els editorials esmentats varen tenir un ressò significatiu a Catalunya. Tampoc no van circular entre el sector. Només el periodista Alfons Quintà, sempre atent a les qüestions que marquen l'agenda internacional i els grans debats de la premsa influent a escala mundial, va donar-ne noticia en diversos lliuraments de la que aleshores era la seva col•laboració diària a l'Avui. Això era més enllà del 15 de juliol i potser les dates van amagar una mica la notícia.

Fa molt menys temps, aquesta tardor passada, la premsa de Barcelona sí que es va fer ressò d'una actuació de l'Oficina Europea de lluita contra el Frau de la Comissió Europea (OLAF) que demanava la devolució de prop de 400.000 euros a una entitat catalana per suposades anomalies en els ajuts rebuts. Malauradament, com sol passar amb moltes notícies, s'informa del fet puntual de la reclamació, però no sabem -i potser no ho sabrem mai- com acabarà aquest cas en concret.

I això només és el començament...

No cal esquinçar-se els vestits, era evident que es tractava només d'una qüestió de temps que sorgissin escàndols o que planessin ombres sobre el sector. També és un xic inevitable, tot i que empipador, que a vegades es qüestioni a tot un col•lectiu per accions o actituds que no són majoritàries sinó, segurament, ben minoritàries. És un fenomen molt propi de l'opinió pública la generalització abusiva (quants cops no diem, per exemple, tots els polítics són iguals?).

És propi de la majoria d'edat del tercer sector haver d'afrontar aquests reptes. Els exemples citats -internacionals i local- són només el començament. Aquest qüestionament anirà a més i cal saber afrontar-lo i respondre-hi amb les eines adients que no són sinó extremar la transparència i el rendiment de comtes, no com a mesures per afrontar crisis ocasionals, sinó com a estil incorporat al model de gestió de les entitats del tercer sector.

La confiança dels diversos sectors vinculats amb cada entitat (donants, usuaris, administracions públiques, professionals, voluntaris...) no serà ja només un valor sinó una clau de supervivència.

Si en el mateix sector lucratiu creixen les exigències en aquest sentit, perquè l'accionista recuperi la propietat en part usurpada per la manca de transparència, que no passarà en el tercer sector que per definició es deu a l'interès general i està compromès davant d'un col•lectiu més ampli que no pas una junta d'accionistes.

Primeres passes

Des de l'any 2003 a l'Estat Espanyol, la Fundación Lealtad es dedica a publicar un informe de l'acompliment dels principis de transparència i bones pràctiques d'un bon nombre d'entitats. A mitjans de 2005 va treure el segon informe amb 100 organitzacions analitzades i els resultats donaven una molt bona valoració d'un terç de les entitats, amb les que sumant les que obtenien una valoració positiva arribaven a un 86%.

És una bona iniciativa i semblen bons resultats, però tampoc cal magnificar-los, per moltes raons. En primer lloc, 100 organitzacions en el conjunt de l'Estat espanyol és una representació exigua. D'altra banda, les organitzacions estudiades ho eren de manera voluntària i a petició pròpia, per tant, tot i la significació de les dades, el biaix és molt gran i no podem donar-los-hi cap valor estadístic.

Sens dubte és una experiència valuosa però caldrà aprofundir-hi. Tant des del punt de vista de política del sector, revisant quins són o han de ser els indicadors claus de bones pràctiques, com des del punt de vista de la gestió diària afinat els mètodes i procediments de treball que donen confiança. La pèrdua de la innocència és un repte global del sector i per a cada entitat.

ooooooooooooooooooo

Bon dia a tots i totes.
Us he fet a mans un article prou interessant escrit per Carles Armengol a la xarxanet.org sobre bones pràctiques de les associacions i fundacions.
Salut

Pep LLuís Riera

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb