Fundació Maria Ferret

La "Fundació Maria Ferret", des del mes de març de 1993, promou activitats formatives, culturals i de lleure, dins la línia del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.

Gatamoix, un projecte que ja té blog

ferret | 30 Abril, 2006 17:41 | facebook.com google.com

Un dels projectes d'investigació que desenvolupa la Fundació Maria Ferret ja té blog propi.
Es tracta de Gatamoix, i fa referència a la Colònia agrícola de Gatamoix que es desenvolupà a Alcúdia entre els anys 1876-1897.


Maria Ferret i Español,
presidenta honorífica de la Fundació mallorquina que porta el seu nom
(Foto: Picalsud)

És un projecte d'investigació en el qual, des de fa un temps, la Fundació Maria Ferret destina recursos i esforços encaminats a la recuperació d'aquest petit bocí de la nostra història relativament recent.

En principi, és un blog que s'ha creat per animar gent de Ruta:
del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca,
de Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya,
de la Federació d'Escoltisme Valencià
que han de fer un camp aquest estiu, precisament en aquest paratge alcudienc de Gatamoix entre els dies 28 de juliol al 6 d'agost (unes 80 persones).

S'hi poden veure, al blog Gatamoix, algunes referències històriques a l'indret que es pretén investigar.

Hi resulten particularment interessants les d'alguns exemplars d'una revista tan emblemàtica com 'Sa Marjal' que, amb el lema llatí 'Labor improbus omnia vincit', ofereix no pocs detalls relatius a Gatamoix. És el cas dels números 190, 191 i 194 de la col·lecció editada els anys XVI i XVII.

Enguany que el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca selebra el seu cinquantè aniversari, potser una bona ocasió d'endinsar-nos en la tasca de conèixer millor dades concretes de la nostra història; i que això s'arribi a fer conjuntament amb escoltes i guies d'arreu dels Països Catalans.

D'altres enllaços que informen sobre activitats ja desplegades a Gatamoix durant l'any 2005 per la Fundació Maria Ferret:


Membres del Patronat de la Fundació Maria Ferret
(Foto: Picalsud)

*** Any 2005. Història de les colònies del XIX
*** Any 2005. Voluntaris recuperen Gatamoix

El Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca enguany fa cinquanta anys

ferret | 25 Abril, 2006 22:02 | facebook.com google.com

Cada Diada de Sant Jordi, per al Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, comporta la celebració d'una gran festa.

Acostumen a participar-hi activament i amb entusiasme infants, caps, famílies, amistats, gent desitjosa de contribuir, en la mesura de les pròpies possibilitats, a deixar aquest món nostre una mica millor d'així com l'hem trobat en nàixer-hi.

Cinquanta anys enrere, qui podia imaginar-se que un Moviment com aquest arribaria a ocupar tantes planes de diaris, de web, de revistes, de cartells, de comentaris, de fotos... com s'ha pogut veure aquests dies amb motiu de la celebració del seu cinquantè aniversari!

S'hi ha de remarcar, sens dubte, la gran dedicació i la participació activa de la gent més directament implicada en l'organització de la Diada. Sense cap casta de dubte.

Però, sobretot, en tractar-se d'un moviment infantil i juvenil que pretén fonamentar-se en l'educació, la fe i el país, en una data com aquesta potser resulti convenient insistir moltíssim en el paper que hi ha tengut i ha de tenir la gent més menuda:

 1. la que puja i empeny,
 2. la que encara no pot tenir una idea del que signifiquen 50 anys de vida humana,
 3. la que disposa de tants mitjans per fer tantíssimes de coses que en altre temps no es podien fer,
 4. la que sap com fer funcionar un mòbil o un ordinador, pentura amb més encert que els seus mateixos caps,
 5. la que haurà d'arribar a governar aquest país, de manera tan distinta en tants d'aspectes,
 6. la que haurà de vetlar perquè la natura quedi preservada, protegida i mimada durant dècades,
 7. la que haurà d'aprendre a conviure amb gent diversa, amb cultures diverses, amb races diverses, amb religions diverses, amb visions del món tan diverses,
 8. la que beslluma un futur quasi més negre que el passat, en tants d'aspectes,
 9. la que no pot arriscar-se a prendre's com exemple a seguir tanta gent adulta obsessionada amb l'afany de tenir sempre el màxim, conformada a ser gairebé sempre el mínim,
 10. la que haurà d'aprendre a trobar el camí d'esdevenir més crítica i austera, més lliure i solidària, molt més independent
 11. la que haurà d'aixecar una nova Europa... amb formes noves d'organització del treball, de la família, dels pobles i les nacions que la conformen
 12. la que s'haurà de fer valer molt més, a l'hora de reclamar molt més respecte cap a la igualtat de dones i homes, cap als recursos públics disponibles, cap a persones particulars i col·lectius diversos

Tant de bo que aquesta gent menuda, arreplegada dins del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca contribueixi algun dia a fer veure que s'avança més acceleradament, pel camí de convertir en realitat el somni de tantes generacions: l'establiment d'aquell món nou on governa i s'imposa sempre la justícia.

Cecili Buele i Ramis,
Vicepresident de la Fundació Maria Ferret

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb