Fundació Maria Ferret

La "Fundació Maria Ferret", des del mes de març de 1993, promou activitats formatives, culturals i de lleure, dins la línia del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.

Premis Eladi Homs i Maria Ferret

ferret | 15 Desembre, 2006 23:32 | facebook.com google.com

L'acte de lliurament dels premis que atorga anualment la Fundació Maria Ferret s'ha fet enguany a Son Fuster, en el marc incomparable de la Sala d'Actes de sa Nostra.

Amb la presència d'un públic nombrós que acudí a la convocatòria, el presentador de l'acte, Eduard Mas, representant de l'Associació d'Antics Escoltes de Mallorca agraí la presència de la gent assistent que donava vida a l'acte; a sa Nostra per acollir-los, una vegada més, en una sala d'actes tan magnífica; al Consell de Mallorca i a la Fundació Teatre Principal de Palma, per les facilitats donades per l'actuació del seu Cor Infantil.

Gràcies a tots, -deia Eduard, amb veu clara i catalana- Ara, si em permeteu, us faré una mica d'història.
La Fundació Maria Ferret – Escoltisme i Guiatge de Mallorca, va néixer amb les senyes d'identitat pròpies de l'Escoltisme i el Guiatge: esperit de servei, responsabilitat i compromís.
El món escolta de la nostra illa donava una passa endavant com a prova d'arrelament dins la societat mallorquina.
La voluntat de ser útils, la convicció que l'educació de persones actives, integrades en la societat ens duu cap a un món millor, més solidari, més respectuós, és el que ens va impulsar a crear la nostra Fundació.
En aquells moments aspiràvem a convertir-nos en una eina profitosa per tots els qui educam, a ser un cau amb les portes obertes a tothom, no sols als escoltes i les guies sinó a tota la població amb inquietuds.
Avui, en la primera dècada del segle XXI, la Fundació Maria Ferret continua creixent i consolidant-se com a institució.

Hem donat una altra passa endavant, hem començat a professionalitzar la nostra entitat; això ens servei per fer-la més operativa, per poder desenvolupar projectes educatius i d'investigació i per proporcionar a les nostres al·lotes, al·lots i joves, a través de les nostres finques, espais on realitzar les seves activitats a l'aire lliure.

Som conscients que aquestes infrastructures són només mitjans necessaris per millorar l'Escoltisme, que la tasca educativa es fa a les unitats, als agrupaments i s'enriqueix amb el treball diari dels caps escoltes; per això des de la Fundació treballam per recolzar la seva feina, per aconseguir que el nostre estil de viure sigui conegut i reconegut com un moviment educatiu de qualitat, capaç de formar dones i homes lliures, compromesos amb el seu entorn i creadors d'una societat més justa i solidària.

Seguint aquesta línia de pensament, es varen crear els Premis Eladi Homs i Maria Ferret, amb la finalitat de reconèixer els mèrits i com a mostra d'agraïment a aquelles persones, grups, unitats, agrupaments, equips de caps, equips generals, etc. que destaquessin per la seva feina en pro de l'Escoltisme i el Guiatge mallorquí.

Al llarg d'anteriors edicions han estat guardonats amb el Premi Maria Ferret un total de vint-i-tres persones, evidentment, alguns anys el premi ha estat compartit.

Quant al Premi Eladi Homs, ha estat lliurat a un total d'onze col·lectius, destacant el concedit en la novena edició al Projecte Sant Jordi 2000, on participaren totes les associacions Escoltes i Guies de Mallorca i Menorca.

Recorda el presentador de l'acte que la tasca que duu a terme la Fundació es fa possible per la dedicació del seu Patronat. Avui part d'aquest Patronat participa en el seu penúltim acte, ja que demà acaba el seu mandat. Per això es vol agrair sincerament la seva important aportació que ha fet que l'entitat anàs creixent dia a dia.

Aquestes persones són:

- la presidenta, Aina Benito,
- el vicepresident, Cecili Buele,
- la secretària, Francesca Henales,
- la tresorera, Jovita Mayol,
- el representant del MGM, Àngel Zaragoza,
- el vocal Joan Llop.

A cadascun d'aquests membres del Patronat, se'ls dóna un obsequi consistent en un pin símbol de la Fundació.

Arriba l'hora de retre homenatge als grups que han fet feina durant tot l'any per mantenir la flama encesa de l'esperit Escolta i Guia a la nostra illa.

Ignasi Forteza-Rey, membre del Patronat, fa pública la proposta seleccionada per al Premi Eladi Homs 2006: el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, pels seus 50 anys de servei a la comunitat.
Recull el guardó la nova comissària, Àngels Gacias, qui prega que s'hi acostin també a rebre'l els antics comissaris.

Miquel Perelló, membre del Patronat, fa pública la proposta seleccionada per al Premi Maria Ferret 2006: els caps de Ferrerets de l'AEG Sant Roc d'Alaró, Gabriel Far Florit i Jaume López Mulet, que s'adrecen a la concurrència amb aquestes paraules:

Bones a tothom i gràcies per venir:
Primer de tot volem donar les gràcies a totes sele aquelles persones que han fet possible que nosaltres puguem estar avui aquí.
També gràcies a la Fundació Maria Ferret, per aquest reconeixement, i valorar la feina que hem fet.

L'Agrupament Escolta i Guia Sant Roc va començar amb una vitalitat i energia envejosa, on nosaltres com a nins aprenguérem a viure i estimar l'Escoltisme.

Allà férem molt bons amics i aprenguérem dels nostres caps, dels quals molts d'ells són aquí, i aprofitam per donar-los les gràcies per acompanyar-nos, sense deixar-nos aquells que no hi poden ser.

Arribà un dia que les portes d'aquell Escorxador, on teníem els locals, van haver de tancar, amb la sort, que encara hi havia gent que recordava aquells moments que hi havia viscut, i que cabia la possibilitat de tornar-li la vida a l'Agrupament i posar-lo al lloc on realment creiem que es mereix.

L'Agrupament va reobrir-se, gràcies a un grapat de persones, de les quals ens sentim orgullosos. Gent que començà a moure fils perquè això tornàs a rodar.

La Cap d'Agrupament, na Mari, gràcies per creure en nosaltres i recolzar-nos en tot moment, bons i no tan bons, tu eres allà, al nostre costat.

Dionís, tu tampoc de n'escapes de formar part d'aquest premi, ja que sense tu res de tot això no hagués estat possible. Sempre hi eres per escoltar-nos i tenir bons consells, fent feina colze amb colze amb nosaltres i transmetre la confiança que ens feia falta per fer les coses.

Felip, també gràcies per fer-ne dels pares una unitat més, treballar de valent així com heu treballat.

Vam començar amb la unitat de Ferrerets, 12 nins meravellosos que sense ells no hagués estat possible res de tot això, i als pares, gràcies per confiar en nosaltres.

Aquell any va ser inoblidable, però com tot, no sempre és color de rosa. En molts moments haguéssim pogut tirar la tovallola, flaquejar, tancar els ulls i fer com si res no estigués passant; però no, l'esperit de feina en equip, van fer que ens sentíssim forts, i fer front als moments no tan bons que vam patir a final de curs cada un de nosaltres. Així i tot, treballàrem de valen per aconseguir allò que ens havíem proposat.

Va ser un curs bastant intens, ja que ens faltaven dies, hores, espais... per transmetre totes les nostres energies, les ganes, la il·lusió i en definitiva els valors que sempre ens havien ensenyat des de petits.

Ara mateix, tenim el resultat de tot un any de feina, i el que queda. Tenim obertes tres unitats amb tres caps cadascuna, i un equip d'adults de cinc persones.

A cadascun d'ells també gràcies, i dir-los, no només a ells, sinó a tothom, que disfrutin cada instant, que no hi ha res millor que saber que tu, per un nin d'aquests, ets el millor.

Per finalitzar l'acte, i abans de l'actuació del Cor Infantil del Teatre Principal, es dóna la paraula a la Sra. Aina Benito i Porcel, presidenta de la Fundació Maria Ferret, qui s'expressa amb aquestes paraules:

Amics, amigues:
Si vos he de ser sincera, fins fa dos dies no tenia clar de què vos parlaria aquest vespre.
Com tots sabeu, som és una dona d'acció que no pas de paraules. Hi ha patrons que ben segur que ho farien millor que jo.
La inspiració em vengué escoltant la música del disc
Seguirem lluitant, del grup mallorquí Oprimits on vaig sentir unes paraules de Bertold Breth que vull compartir amb tots vosaltres i que em serviran per donar-vos les gràcies per la vostra assistència a aquest acte del lliurament dels Premis Maria Ferret i Eladi Homs 2006.
Deien així:

Hi ha homes que lluiten un dia i són bons,
n'hi ha d'altres que lluiten un any i són millors,
n'hi ha que lluiten molts d'anys i són molt bons,
però n'hi ha que lluiten tota la vida.
Aquests són impresindibles!

I per què vos record avui aquestes paraules? Doncs perquè els escoltes i les guies sou, som, aquestes persones que lluitam tota la vida.

Ho feim, no perquè siguem millors que els altres, ni de bon tros; ni perquè siguem més voluntaris que els altres, tampoc; ni perquè ens ho creguem més.
Ho feim perquè estam convençuts que sense l'aportació de tots i cada un de nosaltres no és possible construir un món on la pau, la tolerància i l'amor sigui una constant.
On cada un de nosaltres es converteix en peça important d'aquest trencaclosques que és la humanitat i on cada un de nosaltres recordi sempre que no hem de tenir por de cap esforç ni sacrifici pel bé dels altres, que hem de donar-nos sense mirament, que hem de treballar sense pensar en el plaer ni en el repòs i no cercar altra recompensa sinó la de saber que feim sempre la voluntat d'Aquell que començà aquest camí.

I tot això és el que ens ha guiat aquests anys a treballar des de la Fundació Maria Ferret:
pensant que cada un dels nostres actes, cada una de les nostres accions anaven dirigides a persones com vosaltres: imprescindibles!

I així hem convocat any rere any aquests premis, on tots sabeu que el que volem fer és reconèixer que al darrere del que feim hi ha persones a les quals donam les gràcies pel seu esforç.

Convocam les beques, esforç d'unes persones en aprofundir diferents temes dels quals ens aprofitam unes altres persones i gràcies a tots plegats podem seguir educant i educant-nos.

I gestionam unes finques. Finques que són per disfrutar i gaudir-ne. Perquè propiciïn l'encontre de persones. Perquè ens acostin a la natura. Perquè ens recordin constantment quin és el nostre projecte educatiu i amb ell recordem a nins i nines, joves i grans que feim part de l'escoltisme i el guiatge mallorquí.

També engegam projectes com el de Gatamoix, tot recordant el centenar llarg de persones que feren possible una convivència amb la natura i l'home. Projecte de persones i per a persones. Projecte on combinam l'antic amb lo nou.

I les persones també queden reflectides al concurs de fotografia que un any i altre hi participen escoltes i guies.

També feim del joc una eina socialitzadora i per això el projecte Jocs del Món treballa per a posar a disposició de les persones una eina que permeti recuperar els espais com el carrer, la plaça, el poble i la ciutat.

Podríem seguir una llarga estona enumerant tots i cada un dels projectes que hem engegat fins ara i molts dels que tenim al cap; però, com vos deia abans, aquest vespre cal retre homenatge a les persones en general.
Aquest vespre vosaltres sou els protagonistes!

Permeteu-me, però, que abans de donar pas al lliurament dels premis, m'acomiadi de vosaltres.
A partir de demà el meu càrrec serà ocupat per una altra persona.
Vull aprofitar per donar-vos a tots les gràcies per haver-me permès estar uns anys al vostre servei. Fent el que deia el nostre amic i company recordat Xim Joy:

He tret de la meva motxilla el que hi havia posat aquests anys de pas per l'Escoltisme i el Guiatge. I ho he posat sobre la taula de la Fundació Maria Ferret. He procurat fer-ho el millor que he sabut. Però vosaltres sou les persones que en teniu la darrera paraula.

Que Déu vos beneeixi!
Sempre a punt!

L'acte finalitza amb la intervenció del Cor Infantil del Teatre Principal dirigit per la senyora Maria Francesca Mir, que interpreta La Balanguera, i tanca l'actuació amb una selecció de nadales.

A la sortida, tothom pot gaudir d'un petit refrigeri.

Comentaris

Premis FMF

Eduard | 17/12/2006, 10:20

Realment Cil, no sé com t'ho fas per tenir temps per publicar, sempre el primer, les activitats de la Fundació.
Moltes gràcies per tan bona feina i per estar SEMPRE A PUNT.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb