Fundació Maria Ferret

La "Fundació Maria Ferret", des del mes de març de 1993, promou activitats formatives, culturals i de lleure, dins la línia del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.

A l'hora dels adéus, li hem dit adéu siau

ferret | 08 Gener, 2007 22:35 | facebook.com google.com

Fer servei és una revolució!
Així ho desvetlla la mort del company escolta Joan Peñas. Quan tothom es proposa ser servit, nosaltres ens proposam servir -com llegeix públicament Domingo Mateu i Conti-: ens proposam oblidar-nos de nosaltres mateixos i descobrir el que podem fer per als altres.
L'evangeli cristià i els més alts missatges de la humanitat proposen aquest estil de vida. Les experiències ètiques més rellevants al llarg dels segles convergeixen en aquesta paradoxal invitació.

Per fer servei s'ha de saber obrir els ulls, veure les necessitats que ens envolten, imaginar solucions, fer-se competent i donar-nos a nosaltres mateixos.
És un procés molt coherent.
De vegades no hi veiem, de vegades no estam preparats, de vegades som covards.
Per a cada fase hi ha un entrenament possible i és bo entrenar-s'hi amb altres. L'opció que decideix tot el procés és indefugiblement personal.

Els camps on exercir aquest servei són infinits. Potser la professió i la política són els més senzills de veure. Però n'hi ha de molt importants i que potser ens costa més descobrir.

Pensem en el servei que podríem fer si contribuíssim a augmentar el goig i el bon humor de la gent que ens envolta.

Pensem en el servei ta a l'abast de convertir la feina domèstica en un concurs d'atencions mútues.

Pensem en els serveis de la compassió i de la tendresa.

Els nostres contemporanis semblen assedegats de benaurança. I si el secret de la nostra benaurança fos oferir una mica de benaurança als altres? Fer servei és descobrir aquesta estranya connexió.

Les energies invertides en capacitar-nos per a fer servei estan obertes a un projecte que ens humanitza.
Totes les tècniques i tots els aprenentatges es carreguen de sentit en aquesta perspectiva.

Això es llegeix a l'església parroquial de Sant Josep Obrer, de Palma, durant la celebració de comiat al company escolta Joan Peñas que acaba de morir.

Una celebració que s'inicia amb aquesta força emotiva intervenció que hi fa Esteve Homs i Comas, membre actiu de l'Associació d'Antics Escoltes de Mallorca:

Estimats amics, tristament ens reuneix de bell nou un fet luctuós.
En Joan Peñas ens ha deixat.
Ja fa molts d'anys també ens deixà en Paco Jaume i no fa gaire en Joan Alcover.
Tots els que avui ens hem reunit, els que som aquí físicament i els que no han pogut venir, però estic segur que en aquest precís moment estan pensant amb en Joan, sentim tristesa.
Avui som molt més pobres, estem molt més sols, hem perdut molt, un company, hem perdut un amic.
Malgrat vivíem distanciats, tinc el sentiment i la sensació, de que tots els que tinguérem la sort de compartir l'esperit de la Colla Mossèn Batlle, ara ja fa més de 40 anys, recordem prou bé qui era cada ú i el que aportarem per fer-la possible. Era aquesta diversitat de caràcters, la riquesa del grup, del que tan bons records guardem.
Junts descobrirem un petit país, el nostre, malmès i oblidat. Gaudirem de la natura, de la duresa i l'esforç que aquesta ens imposava; del silenci, que tant ajuda a la reflexió, i d'aquelles estones de la nit cantant i cercant l'esperit, envoltant un foc, tan sols per gaudir del crepitar dels troncs i de la joia d'estar junts.
Érem una colla de joves 'aprenents', que assumírem el compromís de passar dos anys junts, per madurar i créixer, equilibrar i forjar la nostra personalitat, per després poder ser útils.
Estar 'sempre a punt' per fer un bon servei, ser homes conscients i responsables d'uns deures dívics, que la societat ens reclamava, i en definitiva 'deixar el món millor de com l'hem trobat' segons paraules de BP.
Acabada aquesta etapa ens separàrem. Tots seguírem el nostre camí, afirmàrem les nostres professions i formàrem famílies. Tot i així seguírem treballan amb aquell esperit que l'Escoltisme ens inculcà. I estic ben segur que tots hem estat fidels a aquest estil de vida.
No sé si hem millorat el món que trobàrem! Però ben segur que ho hem intentat, era la nostra il·lusió. Hem fet el que hem pogut i així seguirem en l'intent.
Aquest ha estat l'exemple d'en Joan, un home inquiet que a més de les preocupacions pròpies de tenir una família i una professió, fou un puntal del Moviment Escolta. Primer, treballant a tots els nivells en distints agrupaments, en especial a l'Agrupament Crist Rei del Vivero, a Palma. Va ser molts d'anys secretari del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, i els representà a les assemblees del Moviment Scout Catòlic a nivell d'estat espanyol. Més tard fins als darrers anys, treballà pel sindicalisme.

A Joan Peñas no l'oblidarem mai!

Així començava la celebració de comiat al company escolta, feta a la parròquia de Sant Josep Obrer, de Palma, dilluns, dia 8 de gener de 2007; amb aquestes paraules que, molt emotivament, pronuncià n'Esteve Homs.

I així acabava la celebració. Amb la Pregària Escolta que hi fèiem tots plegats:

Senyor Jesús,
que venguéreu al món per salvar els homes
i ensenyar-los a ser bons i a fer el bé,
ensenyau-nos a ser sempre generosos,
a estimar-vos i servir-vos com vos mereixeu,
a estimar i servir el proïsme per amor a Vós,
a estimar i servir el país més que a nosaltres mateixos,
a ajudar els seus fills a tractar-se amb cor de germans,
a no tenir por de cap esforç ni sacrifici pel bé dels altres,
a donar-nos sense mirament,
a treballar sense pensar en el repòs ni en el plaer,
i a no cercar cap altra recompensa
que la de saber que feim sempre
la vostra santa voluntat.

Comentaris

Ens ha deixat més que un amic

Pep LLuís Riera | 09/01/2007, 10:48

En Joan Peñas se n'anat a reunir-se amb el Pare. I ho ha fet en silenci, sense destorbar, sense fer gens de reunou. En Joan no sols era un amic, durant molts d'any fou cap visible del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca. Una persona que va treballar de valent i que posa el fonaments del que es avui la Secretaria del Moviment. Va fer realment de l'Escoltisme el seu estil de vida. Joan, descansa en la pau del Senyor!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb