Fundació Maria Ferret

La "Fundació Maria Ferret", des del mes de març de 1993, promou activitats formatives, culturals i de lleure, dins la línia del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.

Simposi sobre Escoltisme a l'Institut d'Estudis Catalans

ferret | 03 Setembre, 2007 16:59 | facebook.com google.com

Arriba a les mans del president del Patronat de la Fundació Maria Ferret un article tramès per Albert Palou, Comissari del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, relatiu a un Simposi sobre Escoltisme.

Es tracta d'un article publicat a El Correu núm. 62 que es fa ressò del simposi que va organitzar l'Institut d'Estudis Catalans, en el qual el MEGM hi va participar amb una ponència.


Simposi escolta a l'IEC.pdf

"Cent anys d'Escoltisme: un moviment de formació i de ciutadania activa. Simposi sobre Escoltisme a l'Institut d'Estudis Catalans. Per Benjamí Aguilar, coordinador de Relacions de MEG.

Sota aquest títol se celebrà els passats 15 i 16 de juny un simposi organitzat per l'Institut d'Estudis Catalans a la seu de Barcelona, una institució que, igual que l'Escoltisme, enguany celebra el seu centenari.

No són gaire freqüents els actes en els quals s'abordi des d'una perspectiva acadèmica l'anàlisi del que ha estat, és i pot ser l'Escoltisme i és especialment interessant si els actuals membres del moviment poden compartir les reflexions i els plantejaments del qui n'han format part i dels qui han agafat l'escoltisme com a objecte d'estudi. Per una banda, és una oportunitat de donar profunditat i perspectiva històrica a la tasca d'avui dia i abordar el futur amb sentit i coherència. I, per altra, oferir als antics membres el coneixement de com es desenvolupa en l'actualitat el moviment. (Cal lamentar que lamentem l'absència d'Acció Escolta, una de les tres associacions d'escoltisme a Catalunya, fet que va restar pluralitat en les aportacions sobre la realitat actual del moviment al nostre país.

Partint del marc geogràfic en el que s'emmarca l'Institut d'Estudis Catalans, en la primera sessió matinal es va plantejar una lectura històrica de l'escoltisme en clau de Països Catalans, amb intervencions catalanes, balears i valencianes per part de Carles Esteve, president de la Federació d'Escoltisme Valencià, Marina Gay, presidenta de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge, i Albert Palou, comissari del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca. Fou un plaer compartir aquest espai amb persones com Rosa Maria Carrasco i Formiguera, filla de l'activista polític Manuel Carrasco i Formiguera executat l'any 38 a Burgos, que fou comissària general de les Guies Sant Jordi i qui va plantejar la necessitat que en el moment de la fusió amb el Minyons es mantinguessin com a representants de la nova associacióp un membre dels Minyons i una de les Guies.

A continuació es van donar pas a un seguity d'intervencions i debats que van interpretar el moment actual i dels reptes de futur de l'escoltisme, partint de l'anàlisi de la realitat social del nostre país, contraposant lectures d'àmbit local i d'àmbit global, plantejant la capacitat o necessitat d'implicar-se socialment i política i identificant el paper del moviment en el panorama actual de l'educació en el lleure.

Seguidament es va comptar amb la presència de la Daniela de Miniac, excomissària internacional de MEG, que va oferir la seva lectura de l'estat actual i dels reptes de futur del moviment escolta i guia a Catalunya després en el seu pas pel Comitè Europeu de la World Association of Girl Guides anb Girl Scouts (WAGGGS) durant els sis darrers anys.

En la sessió final, el Doctor Mateo Jover, sociòleg i antic director d'estudis prospectius de l'Organització Mundial del Moviment Escolta, va analitzar els tendències actuals que es mouen en sintonia amb l'escoltisme, les contratendències i les tendències que es mouen en direccions oposades a les quals ha de contraposar-se el moviment i els reptes de futur que aquest s'ha de plantejar.

Tot plegat va culminar amb discursos dels representants de l'escoltisme a les Balears, Catalunya i el País Valencià. La intervenció final va ser a càrrec del rpesident del Parlament de Catalunya, Ernest Benach que va destacar "la voluntat que escoltisme i societat esdevinguin còmplices per abordar els reptes de futur del nostre país".

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb